Zodra je jouw doelgroepen hebt benoemd, kan je persona’s maken. Een persona helpt bij het visualiseren van jouw doelgroep. Wat is de naam van jouw ideale klant, waar werkt hij/zij werkt, en meer kenmerken die belangrijk zijn om jouw ideale klant te identificeren.
Persona’s zijn geen doel op zich, maar een middel om beslissingen af te stemmen op échte mensen. Ze zorgen dat je team dezelfde klant voor ogen heeft en maken abstracte doelgroepen tastbaar. Zo leer je goed wat de drijfveren zijn van jouw doelgroep.
Voor het kleding merk zijn onze persona’s “Mark en Anna”.
Mark is 43 jaar, personal trainer en geeft outdoor clinics. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en heeft jarenlang in de bouw gewerkt. Na corona maakte hij de overstap naar een beroep dat beter past bij zijn passie voor bewegen en gezondheid. Zijn gezin staat op één, en hij zoekt naar kleding die functioneel is, maar ook laat zien waar hij voor staat: sterk, bewust en in balans.
Anna is 27 jaar en werkt als manager bij een grote vliegtuigmaatschappij. Na een lange relatie is ze weer single, en vindt ze haar rust in yoga met vriendinnen. Ze houdt van hiken, gaat er graag alleen of met haar camper op uit, en voelt zich het meest thuis in de natuur. Ze kiest bewust voor duurzame merken die bij haar levensstijl passen.
Pijnpunten van deze persona’s Mark en Anna hebben elk hun eigen uitdagingen. Mark zoekt kleding die zijn drukke leven aankan: hij wil zich vrij kunnen bewegen, zweetafvoer is belangrijk, én hij wil er goed uitzien als hij tussen de trainingen door zijn kinderen van school haalt. Hij baalt als kleding snel slijt of niet aansluit bij zijn waarden, zoals duurzaamheid en degelijkheid.
Anna heeft moeite met kleding die óf alleen functioneel is, óf alleen stijlvol. Ze zoekt de balans: iets waarin ze kan bewegen tijdens een yogasessie, maar waarin ze zich ook goed voelt als ze onderweg even koffie haalt. Ze ergert zich aan merken die ‘groen’ lijken, maar eigenlijk vooral marketing inzetten zonder echt duurzame keuzes te maken.
Door deze pijnpunten goed te begrijpen, kun je als merk niet alleen inspelen op wat je doelgroep wil, maar juist ook op wat ze frustreert. Daar ligt de kans om écht het verschil te maken.
Hoe je persona’s maakt (praktische stappen)
Een beknopte opsomming of uitleg van hoe je een persona opstelt. Bijvoorbeeld:
- Verzamel klantdata (enquêtes, gesprekken, webanalyse)
- Geef je persona een naam en gezicht
- Beschrijf demografische gegevens, gedrag, behoeften, frustraties
- Voeg een citaat toe dat hun motivatie of mindset samenvat
Welke gain creators en pain relievers bied jij als merk specifiek voor Mark en Anna?