Marketing Mix

Nu we de essentiële uitgangspunten van ons product/dienst helder voor ogen hebben, betreden we het speelveld van de marketingmix. Dit is waar strategie, creativiteit en doelgerichtheid samenkomen om ons aanbod optimaal in de markt te zetten. Laten we samen de verschillende instrumenten van de marketing mix verkennen en ontdekken hoe we de juiste snaar kunnen raken bij onze doelgroep.

De Marketing Mix bestaat uit 4 onderdelen, namelijk

  • Product
  • Prijs
  • Plaats
  • Promotie

Product

In de P van product staat ons product centraal. Hierbij kijken we niet alleen naar het kernproduct zelf, maar ook naar alle bijkomende elementen die meerwaarde bieden. Dit hebben we bepaald in onze waarde propositie. Het gaat hier niet alleen om het product zelf dus, maar ook om alle pain relievers en gain creators.

Denk eens aan een stoel voor mensen met rugklachten.  Hier bieden een snelle levering, gratis montage thuis en de ‘inmeet sessie van de fysiotherapeut’ een absolute meerwaarde voor het product.

Prijs

Bij prijs denk je na over de juiste prijs voor jouw product. Hier zijn meerdere strategieën voor mogelijk, allemaal afhankelijk van de voorgaande keuzen in doelstelling, doelgroep, waar wil je je product positioneren, hoe ziet de concurrentie er uit.

Prijs op basis van kostprijs

Hier bepaal je de prijs op basis van de gemaakte kosten van een product met daarbij je winst. Zo weet je zeker dat je altijd uit de kosten bent en ben je verzekerd van een bepaalde marge.

Prijs op basis van Concurrentie

Hier bepaal je de prijs op basis van de concurrent. Wat vraagt de concurrent voor haar product en ga je daar dan iets onder of boven zitten of hou je het juist gelijk?

Prijs op basis van waarde

Hier bepaal je de prijs op basis van de waarde die het product of de dienst voor de klant heeft. Dit kan inhouden dat je een hogere prijs vraagt voor unieke kenmerken of extra voordelen.

Prijsperceptie
Hierbij bepaal je de prijs op basis op een niveau dat een bepaalde perceptie bij de consument creëert, zoals ‘premium’ of ‘betaalbaar’.

Eigenlijk is dit juiste prijs bepaling; Zet alle drie de methodes op een weegschaal en hang gewicht aan de methode die jij belangrijk vind, met de doelstellingen in het achterhoofd.

Is jouw doelstelling om snel een groot marktaandeel te verwerven, dan kan je kiezen om een lagere prijs te hanteren t.o.v. de concurrentie, tot je het marktaandeel hebt verworven is.

Ben je de enige op de markt, kan je ervoor kiezen om een hoge prijs te rekenen om deze vervolgens verlagen naarmate de markt groeit of de concurrentie toeneemt.

Ik zal je meenemen met wat voorbeelden, om het wat duidelijker te maken.

Apple heeft duidelijk voor een premium strategie (prijsstrategieën van Kotler) gekozen. Het is een hoogwaardig product voor een hoge prijs. Buiten om de kwaliteit is prijsperceptie hier ook heel belangrijk. Apple zal altijd duurder zijn t.o.v. de concurrentie, omdat ze een premium product willen uitstralen.

Toyota heeft een duidelijke high value strategie. Toyota is niet de duurste auto die er rond rijdt, maar staat wel bekend om zijn betrouwbaarheid, duurzaamheid en efficiëntie. Verder staan ze erom bekend geavanceerde technologieën en innovaties te integreren in hun voertuigen, terwijl ze toch betaalbaar blijven voor veel consumenten.

De Action is een mooi voorbeeld van een economie strategie. Het bedrijf biedt producten aan van een goede kwaliteit voor de prijs die je ervoor betaald. En zo is de winkelervaring ook opgebouwd. Het is netjes personeel is vriendelijk, maar het is duidelijk geen bijenkorf waar je loopt. Een goede winkel voor prijsbewuste consumenten

Plaats

Hier geven we antwoord op de vraag waar wordt ons product verkocht. Kiezen we voor online shops of fysieke winkels. Hebben we zelf een webshop, maken we gebruik van gespecialiseerde webshop, verkopen we op bol.com. Leveren we aan groothandels, of alleen aan winkels. Waar zou ik mijn favoriete product willen vinden? In een schattig boetiekje om de hoek of misschien toch online, zodat het met één klik bij me thuis wordt bezorgd?

Grote vragen waarbij al het voorgaande weer ter spraken komt 😊

Verkoop

Wanneer we kiezen om te verkopen aan winkels, moeten we goed nadenken over het verkopen via een eigen webshop. Verkoop je via bol.com heb je er direct een hoop concurrenten bij. Zijn onze producten te krijgen bij de marskramer of alleen in een gespecialiseerde winkel? Dit heeft weer invloed om de positionering en de prijsperceptie.

Distributie

In dit onderdeel moeten we ook nadenken over de distributie van de producten, hebben we verschillende opslaglocaties, leveren we door heel Europa of alleen aan Nederland?

Productie

Waar vind de productie plaats? Dit heeft weer invloed om de prijs en vaak ook kwaliteit. Vindt de productie plaats in Nederland, is de prijs hoger, maar we kunnen beter de kwaliteit waarborgen, produceren we in lagere loonlanden zijn de productiekosten lager, alleen is de kwaliteit minder goed te waarborgen.

Promotie

Dan zijn we eindelijk uitgekomen bij de promotie. Want hoe goed we alles ook voor elkaar hebben, als we stil blijven, zal ook niemand ons product kennen, en zal ook niemand ons product kopen. Dus gaan we ons nu afvragen, welke kanalen zetten we in om onze producten te promoten. Waarbij de keuze weer afhankelijk is de doelgroep propositie en positionering. Welke kanalen kiezen we, wat wordt de uitstraling van ons merk en dan volgen de keuzes, welke merken passen bij ons.

Kiezen we alleen voor online? Welke social media kanalen horen daar dan bij? Doen we aan post mailing of kiezen we voor een outbound call center?

Willen we gehoorapparaatjes verkopen, is adverteren in een lokaal weekblad een goede keuze. Dit wordt bij de oudere doelgroep nog steeds gezien als een ‘betrouwbaar’ medium. Oudere doelgroep hecht vaak waarde aan tastbare dingen, en minder aan vluchtige media, zoals social media. Een gedrukte advertentie, kan je dan wel opvolgen met een social media advertentie op facebook (niet op tiktok dus 😊) om de kracht van herhaling te versterken.

Gaan we een nieuw sportmerk lanceren voor 30+, kunnen we gebruik maken van influencers die onze producten promoot bij het publiek en een leuke campagne via instagram, en eventueel tiktok.

Willen we B2B diensten verkopen, zou je kunnen kiezen voor een outbound call center, i.c.m. een linkedin advertentie. Omdat hier de directe conversie weer belangrijk is.

Al met al keuzes keuzes keuzes.